Vjerski propis u nadležnosti institucije ili pobožnost po ličnom izboru
Postanimo ljudstvo i karakter na kraju Ramazana!
Druzenja

Druzenja

Tribine i predavanja

Tribine i predavanja

Dova

Dova

Džennaza

Džennaza

Šerijatsko vjenčanje

Šerijatsko vjenčanje

Rodjenje djeteta – Akika
Tevhid

Tevhid

Mevlud

Mevlud

Hadždž

Hadždž

Zašto Bosanska škola?

Zato što narod bez jezika nema se čega sjećati niti ima kud u budućnost ići. A bez toga sjećenja naša djeca neće biti potpuni ljudi. Mi moramo svijest o našem jeziku mijenjati, jer je to naše blago broj jedan. A, najbolje mjenjanje svijesti jeste da odvojimo malo vremena i nedeljom dovedemo djecu u školu bosanskog jezika.

Naša IBEKO zajednica ima školu vec nekoliko godina. Druge zajednice bi jedva dočekale da imaju školu. Zato dragi roditelji iskoristimo ovu šansu koju pruža naša zajednica i upišimo djecu u školu bosanskog jezika jer, jezik Bošnjaka odnosno bosanski jezik je temelj Bošnjaka i Bosne i Hercegovine koji otvara Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, a ni u kom smislu ih ne zatvara. Samo sa znanjem bosanskog jezika naša djeca će moći jačati naše bošnjačko nacionalno biće i promovisati najbolje vrijednosti naše Bosne i Hercegovine u americkom Melting pot-u.

Bosanski duh ili ideja Bosne je onaj nematerijalni stvaralački princip porođen na veličanstvenom raskršću civilizacija što se tako divno Bosna zove, koji omogućava razvijanje i izražavanje odnosa čovjeka prema ukupnosti zbilje i prema samome sebi. To je bitno stvaralački princip i njegova najbliža lokacija je ljudski jezik kao sredstvo izražavanja i kao nezamjenjivo mjesto čuvanja smisaonih sadržaja i relacija.

Stoga je bosanski duh ili ideja Bosne prije svega bosanski jezik. Bosanski jezik je jedan i jedinstven jezik i on se, kako je poznato, odlikuje najmanjom mogućom razlikom između regionalnih govora na prostoru sopstvenog prostiranja i najvećom mogućom bliskošću između običnih govora i onoga što se smatra jezikom kulture ili literature. U tom smislu bosanski duh i ideja Bosne se mogu označiti kao izuzetno homogen fenomen najbolje izražen u i sa bosanskim jezikom.

Danas neki pokušavaju na svaki način razoriti i narušiti im to iskonsko pravo samo zato što su ideja Bosne i bosanski duh oblikovani u bosanskom jeziku neuništivo realiziraju se kroz: duh otvorenosti, duh tolerancije, duh saživljavanja i suradnje, duh naiviteta, duh opuštenosti, duh otvorenosti,i duh tolerancije.